Spinning

A Spinning egy nagyon speciális edzésmódszer. Végrehajtása zenére történik csoportosan, teremkerékpározással, melyet egy csoportedző vezényel. Magyarországon 2000 óta van lehetőség a spinningre, és berobbanása óta töretlen népszerűségnek örvend.

A Spinning során végezhetünk emelkedőn vagy sík terepen történő edzést is, arra azonban ügyeljünk, hogy a kívánt cél eléréséhez 45-50 percen keresztül hajtanunk kell majd.

A spinning nem versenysport, de nem is általános sportág. Sokkal inkább egy személyre szabott tréning, mely kiválóan alkalmas kondíciónk fejlesztésére, és szinten tartására. Természetesen rendszeres edzések mellett. E tulajdonsága miatt, akárcsak az aquafitnesst sok sportoló a felkészítő tréningje részeként alkalmazza.

A rendszeres edzések célja és eredménye, hogy jó kondíciót biztosítson. A testzsírszázalék csökkentésében nagy segítségünkre lehet, mozgásélményt és örömet nyújt a kipróbálóinak.

Mivel a hosszútávú edzések csoportjába tartozik, jelentősen javítja a pszichikai állóképességet is, mivel az edzések alkalmával viszonylag sok ideig, viszonylag nagy terhelést kell elviselnünk.

Az edzések pozitív hatásai a következők :

  • megnő a maximális oxigénfelvétel

  • jobb lesz a szív- és a vázizomzatban az oxigénellátás és oxigén felhasználása

  • nő az a vérmennyiség, amit a szív egy perc alatt a véráramba juttat

  • hatékonyabb lesz a szív munkája

  • javul az izom vörösfestékanyag-ellátása, amely az oxigénfelvételért és leadásért is felelős

  • az izomsejtekben nő a mitokondriumok száma, a glikogéntartalom, az ATP és a kreatinfoszfát mennyisége

  • a légzés lassúbbá és mélyebbé válik, a légzőizmok működése harmonikussá, összerendezetté válik, javul a hasi légzés, aminek eredményeképpen csökken a légzőizmok oxigén- és energiafogyasztása

Legnagyobb előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt hatalmas eredményeket tudunk elérni, a változás szemmel látható és érezhető!

A komoly terhelés miatt azok vágjanak bele, akik megfelelő akaraterőt és kitartást éreznek magukban. Fontos megjegyezni, hogy gyermekek számára az edzésprogram megterhelő lehet, ezért nekik nem ajánljuk. Bár a sportág life-time jellegű akárcsak a biciklizés, idősek számára felvezető jellegű edzésmunkát javaslunk a spinning kipróbálása előtt. Kizáró ok lehet még, hogy a spinning kerékpár ülésmagassága minimum 150 centiméter, tehát fontos, hogy az edzésben résztvevők a megfelelő testmagassággal rendelkezzenek.